PEM-KONVENTIONEN
Husk at gøre brug af kumulation for at opnå præferenceoprindelse
PEM-konventionen giver adgang til diagonal kumulation mellem en lang række lande. PEM-konventionen er ikke i sig selv en frihandelsaftale, men derimod et system baseret på et netværk af gensidige frihandelsaftaler med tilsvarende oprindelsesprotokoller, hvilket giver adgang til udnyttelse af frihandelsaftalerne på tværs af de omfattede aftalelande. Systemet kan synes svært gennemskueligt, men vi forsøger i nærværende artikel at give et overblik over grundtankerne, således det forhåbentlig kan hjælpe nogen af jer på vej mod en toldbesparelse ved anvendelse af PEM-konventionens muligheder for kumulation.
Lande omfattet af PEM-konventionen
PEM kumulationsnetværket omfatter:
EU,
EFTA-medlemslande (Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein)
Færøerne,
Algeriet, Egypten, Israel, Jordan, Libanon, Marokko, Palæstina, Syrien, Tunesien og Tyrkiet.
Albanien, Bosnien, Montenegro, Serbien, Kosovo
Moldova
Det er hensigten, at PEM-konventionen med tiden skal omfatte flere og flere aftalelande.
Bestemmelser om varens oprindelse
Oprindelses- og kumulationsbestemmelserne inden for rammerne af PEM-konventionen fremgår af PEM-konventionen, tillæg 1, artikel 3.
Det fremgår af bestemmelserne, at der generelt er adgang til kumulation konventionslandene imellem.
Materialer med oprindelse i et konventionsland, samt forarbejdning eller bearbejdning foretaget i et konventionsland tæller således med, når det skal afgøres, om varen specifikt opfylder betingelserne i oprindelsesprotokollen.
Varerne opnår som udgangspunkt oprindelse i eksportlandet, hvis der i eksportlandet foretages forarbejdning ud over de generelle oplistede utilstrækkelige forarbejdnings- og bearbejdningsprocesser.
Hvis der ikke er foretaget tilstrækkelig forarbejdning i eksportlandet, afgøres varens præferenceoprindelse ud fra i hvilket land, at varen har undergået størst værditilvækst.
Hvis der i eksportlandet ikke foretages nogen form for bearbejdning eller forarbejdning, bevarer varen sin oprindelige præferenceoprindelse, selv hvis varen er overgået til fri omsætning i et af de øvrige konventionslande. PEM-konventionens kumulationsbestemmelser tilsidesætter således i praksis frihandelsaftalernes krav om direkte transport, så længe oprindelsesland, eksportland og importlandet er omfattet af konventionen og har tilsvarende oprindelsesprotokoller.
Se også eksempel 3, side 2 i kommissionens forklarende bemærkninger til PEM-protokollerne (meddelelse (2007/C 83/01):
”3. Eksempel på produkter, der udføres uden anden bearbejdning eller forarbejdning Et tæppe med oprindelse i Fællesskabet udføres til Marokko og indføres to år senere i Syrien uden at have undergået nogen behandling. Tæppet ændrer ikke oprindelse, og bevarer ved indførslen i Syrien sin EF-oprindelsesstatus. C 83/2 Den Europæiske Unions Tidende DA 17.4.2007 I dette eksempel kan der kun udstedes et oprindelsesbevis for udførsel fra Marokko til Syrien, hvis frihandelsaftalen med pan-euro-middelhavs-oprindelsesregler mellem Fællesskabet og Syrien er på plads.”
Variabel geometri
Der kan kun anvendes kumulation, hvis det endelige fremstillingsland, og det endelige bestemmelsesland har indgået frihandelsaftaler indeholdende tilsvarende oprindelsesregler med alle de lande, der deltager i erhvervelsen af oprindelsesstatus, dvs. med alle de lande, hvor alle de benyttede materialer har oprindelse. Materialer, der har oprindelse i et land, som ikke har indgået en aftale med det endelige fremstillingsland og det endelige bestemmelsesland, behandles som materialer uden oprindelsesstatus.
Kommissionen har udarbejdet en oversigtsmatrice, hvoraf det fremgår hvilke lande der har tilsvarende oprindelsesprotokoller. Det er som angivet ovenfor vigtigt, at man tjekker op på, at alle lande der bidrager til erhvervelse af oprindelsesstatus, samt at eksport- og importlandet alle er markeret med tilsvarende protokoller.
Udstedelse af oprindelsesbevis
Konventionens artikel 16 og 21 angiver retningslinjerne for, hvornår der kan udstedes henholdsvis EUR.1 certifikat eller erklæring og EUR-MED certifikat eller erklæring for varernes præferenceoprindelse.
Som hovedregel skal der udstedes EUR-MED certifikat eller erklæring, hvis 1) der anvendes kumulation mellem andre lande end Schweiz, Liechtenstein, Island, Norge, Tyrkiet og EU, 2) hvis varerne skal indgå som materiale i et produkt som eksporteres til et andet konventionsland eller 3) hvis varen senere forventes at skulle re-eksporteres til et af de øvrige konventionslande.
Der skal udstedes EUR.1 certifikat hvis 1) varerne har oprindelse i Schweiz, Liechtenstein, Island, Norge, Tyrkiet og EU, og der kun er anvendt kumulation disse lande imellem, 2) hvis varen har oprindelse i et aftaleland uden anvendelse af kumulation, også selvom eksportlandet ikke nødvendigvis er oprindelseslandet, dog er det i dette tilfælde en forudsætning, at der i oprindelseslandet er udstedt EUR-MED certifikat eller erklæring.
Det er vigtigt, at man i forhold til det konkrete vareflow forholder sig til, hvorvidt der skal udstedes EUR.1 eller EUR-Med certifikat eller erklæring.
Fremtiden for PEM-konventionen
Konventionslandene er aktuelt ved at modernisere bestemmelserne vedrørende oprindelse og kumulation, således systemet bliver mere fleksibelt og overskueligt for erhvervslivet. Kommissionen har den 7. december 2020 vedtaget afgørelse om anvendelse af det nye moderniserede PEM oprindelses- og kumulationssystem. Se rådets afgørelser og den reviderede konventionstekst her.
Det er hensigten af den moderniserede version af PEM-konventionen skal finde anvendelse pr. 1. september 2021.
Flere og mere detaljerede oplysninger
Du kan finde flere oplysninger om PEM-konventionen på kommissionens hjemmeside, hvor du også finder en ret detaljeret ”users handbook”, som giver forklarende bemærkninger til de relevante bestemmelser i konventionens tillæg.
Karin-Lis Sinding Jensen, Advokat (L)
Publiceret 31. marts 2021