BREXIT
FRIHANDELSAFTALE MED UK
UK og EU nåede i sidste time i mål med en handelsaftale, som sikrer, at der ikke skal opkræves told af varer med præferenceoprindelse i henholdsvis EU og Storbritannien. Vi giver i nærværende artikel et overblik over dokumentationskravene i henhold til frihandelsaftalen.
Frihandelsaftalen giver mulighed for, at der for varer med dokumenteret præferenceoprindelse i henholdsvis EU eller UK ikke opkræves told i aftalelandene. Vær dog opmærksom på at UK trods frihandelsaftalen forlader det indre marked, hvorfor henholdsvis eksport og import til og fra UK toldmæssigt skal håndteres som import og eksport fra øvrige tredjelande. Se nærmere oplysninger herom i vores tidligere fokusartikel, hvor der henvises til vejledning vedrørende UK´s border operation model.
Varens præferenceoprindelse
For at kunne drage fordel af frihandelsaftalen, er det naturligvis en forudsætning, at varen har præferenceoprindelse i henholdsvis UK eller EU.
Jeg gør for en god ordens skyld opmærksom på, at det forhold at varen er i fri omsætning i henholdsvis UK eller EU, ikke berettiger til toldfritagelse ved import til et aftaleland.
Kriterierne for hvornår en given vare anses for at have præferenceoprindelse, fremgår af frihandelsaftalens bilag ORIG-2, aftalens side 454, som suppleres af generelle bemærkninger i bilag ORIG-1, aftalens side 446. Bilag ORIG-1 forklarer strukturen, forkortelser mv. for selve proceslisten, som findes i bilag ORIG-2.
Vær også opmærksom på muligheden for oprindelseskontingenter og alternativer til de produktspecifikke oprindelsesregler i bilag ORIG-2A, aftalens side 504 samt de midlertidige produktspecifikke regler for elektriske akkumulatorer og køretøjer ORIG-2B, aftalens side 508.
Husk at der skal indhentes leverandørerklæring som dokumentation for oprindelsen på de varer, som den eksporterende virksomhed ikke selv har produceret, og som indgår i de varer, som der skal udstedes præferencedokumentation for. Se formulering og vilkår for udstedelse af leverandørerklæringer i aftalens bilag ORIG.3, aftalens side 512. Der skal som udgangspunkt udstedes leverandørerklæring for hver enkelt leverance, alternativt kan der udstedes stående leverandørerklæring. Enkeltstående leverandørerklæringer kan i henhold til EU´s bestemmelser i gennemførelsesbestemmelserne udstedes når som helst, også efter varerne er leveret, jf. GB artikel 61, stk. 3, mens stående leverandørerklæringer alene kan udstedes med virkning i op til 12 måneder efter udstedelsesdatoen, jf. GB artikel 62, stk. 2, b). Stående leverandørerklæringer kan have en gyldighedsperiode på op til 24 måneder.
Aftalen tillader aktuelt alene fuld bilateral kumulation, dvs. at der alene tillades kumulation med varer med oprindelse i henholdsvis EU og UK, ligesom forarbejdning af et materiale uden oprindelse i et af aftalelandene kan tages med i betragtning. Se aftalens artikel ORIG.4, aftalens side 41.
Oprindelsesdokumentation
Dokumentation for varens præferenceoprindelse er en erklæring om varens oprindelse som kan udfærdiges af eksportøren på ethvert handelsdokument, som gør det muligt, at identificere varen.
Erklæringen udfærdiges som udgangspunkt i tilknytning til hver enkelt forsendelse, jf. artikel ORIG-19, stk. 4, litra a), men kan også udstedes som en stående erklæring for flere forsendelser af identiske produkter med oprindelsesstatus, jf. aftalens artikel ORIG.19, stk. 4, litra b). Den stående erklæring må højst have gyldighed på 12 måneder.
Oprindelseserklæringer for en enkelt forsendelse har gyldighed i en periode på 12 måneder fra udstedelsesdatoen ved import til EU og en gyldighed på 2 år ved import til UK.
Erklæringen i fakturaen skal have følgende ordlyd:
”Eksportøren af de produkter der er omfattet af dette dokument (eksportørens referencenummer... (2)), erklærer at disse produkter, medmindre andet klart er angivet, er af ... (3) præferenceoprindelse.
…………………………………………………………….............................................
(Sted og dato)
…………………………………………………………….............................................
(Eksportørens navn)”
Sted og dato i selve erklæringen kan undlades, hvis oplysninger fremgår andetsteds i handelsdokumentet. Hvis der er tale om en stående erklæring, skal det fremgå af erklæringen, for hvilken periode erklæringen er gældende.
Alternativt kan varernes præferenceoprindelse dokumenteres ved ”importørens kendskab”, jf. aftalens artikel ORIG-21, stk. 1, hvilket betyder, at eksportøren ikke udsteder oprindelseserklæring, men importøren selv sikrer sig den bagvedliggende dokumentation for varernes præferenceoprindelse. Denne løsning er endnu ikke særlig udbredt og hidtil alene anvendt i frihandelsaftalen med Japan. Det kan som importør være vanskeligt at sikre sig behørig dokumentation for varens oprindelse fra leverandørens underleverandører, da dette typisk vil være fortrolig information, medmindre der er tale om interesseforbundne virksomheder.
---
For at EU-eksportøren kan udstede oprindelseserklæringer skal virksomheden registreres i REX-systemet, dog kan der udstedes oprindelseserklæringer for varer med en samlet værdi under 6.000 EUR, uden at virksomheden er REX-registreret.
Hvis virksomheden allerede er registreret i REX-systemet, er det ikke nødvendigt at lade sig registrere.
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man allerede er registreret i REX-registreret, kan man tjekke det ved at slå virksomhedens EORI-nummer op i REX-databasen.
UK anvender ikke REX-systemet i tilknytning til frihandelsaftalen med EU. Virksomheder i UK som ønsker at eksportere varer med toldnedsættelse til EU, skal i stedet anvende virksomhedens EORI-nummer som identifikationsnummer i udtalelsen om oprindelse.
Tilladelse til udstedelse af oprindelsesudtalelser i UK tildeles i overensstemmelse med nationale bestemmelser i UK.
Hvordan angives varens præferenceoprindelse på toldangivelse?
Når man importerer varer med præferenceoprindelse i UK, skal man anmode om præferencetoldbehandling i toldangivelsen, hvilket angives som følger:
Rubrik 34: Oprindelsesland
Her angives koden for Storbritannien: GB.
Rubrik 36: Præference
Her angives den relevante trecifret kode:
300: andre toldpræferencer (den oftest anvendte/normalsituationen)
320: andre toldpræferencer – toldkontingent
323: andre toldpræferencer – toldkontingent – særligt anvendelsesformål – end-use
325: andre toldpræferencer – toldkontingent – certifikat for varens særlige art
340: andre toldpræferencer – end-use.
Talkoden viser, hvilken type præference der er tale om. Derfor er koden vigtig, for at sikre, at tolden beregnes korrekt.
Rubrik 44.4: Præferencedokumentationstype og -nummer (supplerende oplysninger)
Hvis man anmoder om præferencetoldbehandling, skal man angive koden for den type præferencedokumentation, du anvender:
Ved anvendelse af en udtalelse om oprindelse (handelsaftalens artikel ORIG. 18, stk. 2, litra a, og ORIG. 19, stk. 4, litra a) angives i rubrik:
44.4, præferencedokumentationstype: U116
44.4, nr.: nummeret på det handelsdokument, som erklæringen er angivet på (som oftest fakturanummeret).
Ved anvendelse af importørens kendskab (handelsaftalens artikel ORIG. 18, stk. 2, litra b) angives i rubrik:
44.4, præferencedokumentationstype: U117
44.4, nr.: IK.
Ved anvendelse af udtalelse om oprindelse for flere forsendelser (handelsaftalens artikel ORIG. 18, stk. 2, litra a, og ORIG. 19, stk. 4, litra b):
44.4, præferencedokumentionstype: U118
44.4, nr.: nummeret på det handelsdokument, som erklæringen er angivet på (som oftest fakturanummeret).
Præferencetoldbehandling med tilbagevirkende kraft
Der består mulighed for, at importøren med tilbagevirkende kraft kan gøre krav på præferencetoldbehandling i op til tre år efter datoen for importen, forudsat at importøren opbevarer alle nødvendige oplysninger, der kan dokumentere, at varen har præferenceoprindelse. Se aftalens artikel ORIG-18a, stk. 2, aftalens side 47.
Karin-Lis Sinding Jensen, Advokat (L)
Publiceret 31. december 2020